00 Pokud se nám PODAŘÍ PŘIMĚT KVALITNÍ LIDI K PRODUKTIVNÍ SPOLURÁCI, naše šance tím raketově stoupají. Jde o to, abychom efektivně kooperovali, sdíleli informace a znalosti - maximálně jich využívali ve prospěch firmy Byli SILNĚJŠÍ A ODOLNĚJŠÍ V KONKURENČNÍM BOJI.
sponzorem tohoto blogu je: gro s.r.o. vzdělávací agentura

pondělí 19. května 2008

Týmová spolupráce - co je to tým?


Dnes hrdinové jako Lee Iacocca, nemají šanci. Jsou velitelem bez vojska. Sám generál v poli. Proti nim jsou sešikované týmy sestavené z těch NEJLEPŠÍCH z NEJLEPŠÍCH. I kdyby byli „slavným samurajem“, tu početní a kvalitativní převahu mozků neporazí. Tolik teorie.

Jaká je skutečnost v České a Slovenské republice?

O týmech se hodně mluví, organizují se speciální konference, personalisté a někteří majitelé si odnášejí plné bloky skvělých myšlenek (ti, kterým jde o věc - ti druzí se „zdekují“ z práce, užijí si drahé pohoštění v ex hotelu, mají nasbírána témata pro duchaplné konverzace u kávy s podobně duchaplnými poradci :o))

Když čtete některé články o týmové spolupráci, žasnete, jak to dokonale funguje. Když přijdete do firmy, realita je úplně jiná. Jsou to jen PROKLAMACE, NIC VÍC. Pokud vás za ně platí, jako my naše politiky, proč ne?

Dva nejčastější problémy, se kterými jsem se setkal.

1. Představujeme si tým jako skupinku pionýrů na výletě. Máme se všichni rádi, nikdo nikomu neubližuje, všichni si pomáhají, pokud to zase tak moc nikoho nestojí. Kdo není s námi, je proti nám. Podle kvalit TEAMLEADERA to hraničí s tím, že náš tým chodí pomalu jak housata se svým TEAMLEADEREM na obědy, kávu…
TO JE MODEL – RODINKA.

2. Týmová spolupráce se DEKLARUJE VE VIZI A MISI, ale ve skutečnosti NENÍ VYTVOŘENA PODPORA TÝMOVÉ SPOLUPRÁCE. Firma má zkostnatělou strukturu, manažeři dosazují do týmů lidi, které nemohou jinak využít. Kvalita týmu tím trpí a jejich výsledky jsou z tohoto pohledu i hodnoceny.
TO JE MODEL – DIVADLO.

ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ÚSPĚCHU STRATEGIE TÝMOVÉ SPOLUPRÁCE

1. Opravdová podpora nejvyššího vedení firmy
2. Vytvoření podmínek pro týmovou spolupráci
3. Silní, samostatní a loajální lidé v týmech
4. Dynamické směrování týmů dle zadaných úloh
5. Praktické využívání výsledků těchto týmů

Dnes často týmy slouží podobně jako EXPERTNÍ TÝMY, které mají dokázat, že to děláme dobře.

RYBA SMRDÍ OD HLAVY - staré české (snad) přísloví.